tisdag 1 mars 2011

"Världens bästa vallateam"

...så brukar det heta. De svenska åkarna har världens bästa vallateam i ryggen. Visst är det så att de inte alltid får det cred de förtjänar. Men det är lite med en vallare som en ljudtekniker. Om ljudet är perfekt på en konsert, då är allt som det ska vara och väldigt få kommer på tanken att tacka teknikern för ett bra ljud efteråt. Minsta lilla fel, för svag sång, för starka trummor, en liten rundgång, och halva konsertlokalen vänder sig bakåt och titta irriterat på teknikern. Efter konserten klagar alla på det dåliga ljudet och vilket dåligt jobb ljudteknikern gjorde. Samma sak med vallateamet. Går svenskarnas skidor som smort är allt som det ska vara, går det trögt ska teamet bytas ut.

Men nu har de verkligen gått bort sig! Daniel Rickardsson, som nämndes som en av de stora guldfavoriterna inför loppet, slutade på 42:a plats!! 42:a!!!!! Formsprudlande Hellner var inte mycket bättre med slutade 32:a! Före dessa båda svenskar fanns åkare från Japan och USA i listan. VAD HÄNDE??!! Smått otroligt alltså... Bäste svensk blev Johan Olsson på en 17:e plats, långt ifrån de resultat man hoppades på. Detta blev ju istället värre än man någonsin hade kunnat drömma om. Visst att Hellner och Rickardsson ganska snabbt tappar suget och musten när de redan i början av loppet blir ikapp- och omåkta av de åkare som startade 30 sekunder efter dem. Men hur kan skidorna få vara så urusla en gång till??!!

Prispallen blev ändå en nordisk fest. Finlands Matti Heikkinen åkte hem Finlands första guld. Och bland de åtta bästa fanns tre finska åkare. Igår hade Finland fyra damer bland de åtta bästa. Kör finnarna på dopad valla? Helt plötsligt känns det som att stafettgulden kommer att bli en kamp mellan Norge och Finland, snarare än Sverige.

Man är ju utled på att se svenska åkare sucka sig igenom intervjuer alltså...

Och Norge plockade förstås sina medaljer även utan Northug. Ja, de la beslag på det som fanns kvar efter Heikkinen. Eldar Rönning åkte in som tvåa och Martin Johnsrud Sundby blev trea.

Fortsätter det i denna stil är Sverige snart sist i medaljligan igen.

Men imorgon får de svenska åkarna banne mig RYCKA UPP SIG!!! Sprintstafetter står på schemat. Emil Jönsson och Jesper Modin på herrsidan, Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter på damsidan. Krönikör Karlsson i SVT tyckte att damlaget kändes som en starkare medaljkandidat. Men vad talar egentligen för att Ida Ingemarsdotter ska kunna stå för en insats som slutar med medalj? Inte speciellt mycket... Marit hoppar hur som helst sprintstafetten, så nu är Norge inte längre skyhöga och onåbara favoriter, utan bara jättestora favoriter.

Ett grattis till, Finland. Sen blir det krig.

MEDALJKAMPEN:

Norge
5 2 2

Sverige
1 1 4

Finland
1 0 1

Norge
Aksel Lund Svindal - guld, superkombination
Marit Björgen - guld, sprint
Marit Björgen - guld, dubbeljakt
Marit Björgen - guld, 10 km klassiskt
Petter Northug - guld, dubbeljakt
Petter Northug - silver, sprint
Eldar Rönning - silver, 15 km klassiskt
Therese Johaug - brons, dubbeljakt
Martin Johnsrud Sundby - brons, 15 km klassiskt

Sverige
Marcus Hellner - guld, sprint
Jens Byggmark - silver, slalom
Anja Pärson - brons, superkombination
Anja Pärson, Maria PH, Hans Olsson, Matts Olsson - brons, lagtävlingen
Maria PH - brons, slalom
Emil Jönsson - brons, sprint

Finland
Matti Heikkinen - guld, 15 km klassiskt
Aino-Kaisa Saarinen - brons, 10 km klassiskt

Inga kommentarer: