måndag 28 februari 2011

Vidare reflektion över dubbeljakten

Nja.

Reflektionen igår kväll blev sådär... Den sena timmen tvingade mig att summera det hela så snabbt jag kunde. Kontentan av gårdagens lopp, med alla enorma förväntningar, var väl att det blev ett antiklimax. Bortvallade svenskar, en helt slut Hellner som inte kunde svara upp mot Northug, en revansch för nämnde Northug som efteråt på presskonferensen sa saker som att det var bra att Hellner visade upp sig mot slutet så att folk fick se att Northug kunde besegra honom, en på förhand favorittippad Rickardsson som föll som en sten genom fältet redan på andra varvet av den klassiska körningen (förvisso pga en vallamiss, men han berättade också att han när han fått kontakt med den stora klungan igen föll, och tappade ytterligare mot täten). Nej, det var ingen bra dag, och trots att Hellner alltså stod för en bragd efter att systematiskt ha ätit sig genom hela fältet för att till slut prova att gå upp och köra för kung och fosterland i sin egen backe, så hade loppet en fadd eftersmak. Nog för att det finns fler svenska medaljchanser, men ändå. Det var inte så där man trodde att denna i OS så för svensk del otroligt lyckosamma distans skulle sluta. Nåväl. Som sagt, fler medaljer borde vara att vänta.

Det var nog det att Hellner ändå lockade fram lite samma känsla som i sprintfinalen när han verkligen gjorde ett seriöst försök att gå upp och köra i sin backe. För några sekunder han man ju tänka att det skulle sluta likadant som senast... Besvikelsen blev sedan så mycket större när man tvingades inse att det inte skulle göra det.

Idag kom beskedet att Northug stryker sig från herrarnas 15 km klassiskt imorgon. De svenska åkarna hävdar att han ändå inte var någon guldfavorit på den distansen, men visst ser det plötsligt betydligt bättre ut för det stora svenskhoppet Rickardsson nu! Han vann ju genrepet på denna distans i överlägsen stil, bl.a. efter att ha hjälpt en i ryggen envist fastbiten Northug till en tredjeplats. Glöm vallamissen nu, Daniel! Ut och ställ skåp!

Medaljer idag då?
Nja, damernas 10 km klassiskt är knappast en svensk paradgren. Det ska vara om Kalla kan visa att hon tagit ännu ett kliv i klassiskt. Anna Haag kändes tyvärr lite tam i dubbeljakten senast. Tja, om nån timme så där vet vi...

Inga kommentarer: